Enstitü Makaleleri

denizegece
Deniz Egece
Nörobilim Uzmanı
Otuz beş yaşına kadar fabrikatör ve iş adamıydı. Günün birinde işlerini bırakarak tamamen kendini keşfetmek ve tedavi etmek için çıktığı yolda, kendini bilime ve araştırmalara adadı. Uzak Doğu, Avrupa ve Amerika’da Nörobilim alanında özel eğitimler aldı. Aldığı eğitimlerden bazıları; Yoga Teraphy, Kontamplasyon, Pilates, NLP, Hipnoz, Oto-hipnoz, Beslenme bozuklukları, Kuantum fiziği, Fotografik hafıza, Bilişsel terapi, Ayurveda, Reiki, Feng shui, Biyoenerji ve Nöroplastisite, Epigenetim ve Mentalizm. En son Harvard Üniversitesi NYFA’da bilinçaltını etkileyen Subliminal ses ve ışık teknolojisi eğitimleridir.

Monotonluk Nasıl Kilo Aldırır?

Aynı hareketlerin her gün tekrar tekrar yapılması monotonluğun işaretidir. Monotonluk yaşam şartları ile alakalı olmayıp, kişinin yaşam hakkındaki sabit düşünce ve inançları ile alakalı bir durumdur.

Düşünce kalıbı: Monotonluk

Monotonluk kişinin yaşamına ve bedenine zarar verici ve sonrasında hastalıklara neden olan bir düşünce kalıbıdır. Yaşamın kendisi her kişiye sonsuz olasılıklar ve avantajlar sunar ama kişi öğrendiği inançlara sıkı sıkı sarıldığında monotonluktan bir türlü kurtulamaz. Kısıtlı bir yaşam sürmesine ve zaman içinde de zarar görmesine neden olur.

Monotonluk fırsat ve olasılıkları geri çevirir

Kişi inandıklarının sonuçlarını yaşarken, inanmadıklarının da sonuçlarını yaşar. Ayrıca inandıkları, yeniliklerin olasılık ve fırsatlarının da kapılarının kapanmasına neden olur. Monotonluk yaşamın sunduğu sonsuz olasılıkların yerine geçmişte seçilmiş tek olasılıkla yaşanılmasına neden olur.

Bilinçaltı monotondur

Bilinçaltı genel yapı itibarıyla statükocu ve monoton bir yaklaşıma sahiptir. Deneyimlediği, öğrendiği ve inandığı bilgileri tekrarlamayı ve korumayı sever. Gelenekçi, tutucu, statükocu ve muhafazakârdır, bundan dolayı da monotondur. Monoton yaklaşım, bilincin ve bedenin yeni, taze enerji ya da bilgilerle beslenmeye kapalı olması demektir. Taze ve yeni bilgi ve enerjilerle beslenmediğinde, bedende hareket miktarının adım adım azalmasına ve erken yaşlanılmasına neden olur.

Önceden öğrenilen ve inanılan bilgilerin tekrar tekrar yapılmasının sebebi, kişiyi güvende ve yaşamda tutabildiğine inanmasıdır. Eski bilgileri deneyimlemiş olmasından dolayı neyin tehdit neyin güvenli olduğunu bilir. Eski bilgi ve deneyimleri tanıdığı için kolaylıkla yapar, yenilikler yabancıdır. Yabancı bilgilerin ne tür sonuçlara neden olacağını kestiremez, böylelikle bildiği, basit, sade ve kısa yol olan tanıdığı bilgiyi kullanır. Bilinçaltı ne yapılması gerektiğini bildiğinde, bilinçüstünü devreye sokmadan eski bilgileri tekrar tekrar devreye sokarak yapar. Bu da bir süre sonra kişinin monoton bir hayatı, yani tekrar tekrar aynı davranışları yapmasına sebep olur. Bilinçüstü meraklıdır ve yeniliklere açıktır ama inançlarınızda değişim ve yenilik hakkında olumlu inançlar yoksa zihniniz statükocu davranır, değişime ve yeniliklere direnç gösterir.

Monotonluk fazla kilolarla el ele vermiştir

Kişi eğer fazla kilolara sahip ve uzun süredir fazla kilolardan kurtulamıyorsa yaşam şartları monotondur. Monoton kaldığı sürece de, kilolar sabit kalacaktır. Monoton davranışlar değişmelidir, yeni hareketler çeşitlendirilmelidir.

Monotonluk erken yaşlandırır

Monotonluk kişinin sürekli aynı hayat şartlarını tekrar tekrar yaşamasına, erken yaşlanmasına, motivasyon düşüklüğüne, tekdüze bir yaşamın yaşanılmasına, olasılıklara ve fırsatlara kapalı kalınmasına, sınırlı ve kısıtlı bir yaşamın yaşanılmasına, olumsuz düşüncelerin zaman içinde artmasına, hareketin azalarak fazla miktarda kilo alınmasına, can sıkıntısına, fazla miktarda gıda tüketilmesine neden olan bir temel yapıdır.

Monoton olan bilinçaltının, monotonluktan kurtulabilmesini sağlayacak üç farklı yaklaşım:

 Aşağıdaki üçüncü madde kalıcı bir çözümdür, diğer iki madde ilk etapta uygulansa da, inançlar değişim ve farklılar hakkında değişmediyse, diğer iki madde bir süre sonra -erken- bırakılmasına neden olur.

  • Günlük yapılan davranışları farklı ya da değişik şekillerde yapmak.

İşyerine farklı bir yoldan gitmek, yetişkin iseniz bir süre çocuk gibi davranmak,  maraton koşusuna katılmak, yemek yerken oturmadığın bir sandalyeye oturmak, dişlerini farklı yönde fırçalamak, müsaitse evin içinde çırılçıplak gezmek, ormanda arka arka yürümek, çorabını ya da atletini ters giymek, gazeteyi tersten okumak, masanın üstüne çıkıp yemek yemek, yatağın ters tarafında yatmak, çorbayı bardakta içmek gibi günlük yapılan davranışları farklı yönde ve tarzda yapmak.

  • Günlük yapılan davranışların dışında farklı ve başka davranış çeşitleri yapmak.

Sürekli yapılan davranışları çeşitlendirmek de, bilinçaltını monotonluktan kurtarır. Farklı bilgi ve enerjiler tüketildiğinde bilinç ve bedenin de beslenmesine neden olunur. Hiç yemediğin ya da çok uzun zamandır yemediğin farklı bir yiyecek ya da içecek tüketmek, farklı bir restorana gitmek, farklı giysiler giymek, farklı bir pazardan alışveriş yapmak, yeni ve farklı insanlarla tanışmak, tanımadığın bir komşuna ziyarete gitmek, seni tanımayan birisine koşulsuz yardım etmek, yapmadığın ama yapmak istediğin bir hayalini gerçekleştirmek, farklı egzersizler yapmak, farklı bir şehir ya da ülkeye tatile gitmek, farklı tuvaletler kullanmak, farklı yataklarda yatmak, farklı bir parka ya da ormana gitmek, farklı bir sinemaya gitmek, farklı bir bakkaldan alışveriş yapmak vb.

  • “Değişim ve Farklılıklar” olumlu inanç olarak eğitilerek kodlanmalıdır.

Bilinçaltına iyi ve kötü ayrımının yerine, her şeyin faklı olduğu ve her farklılığın iyi ve kötü taraflarının kişiye göre değişken olduğu öğretilmelidir. Yaşamın, bedenin ve bilginin sabit olmadığını bir süreç olduğunu anbean değiştiğini ve yenilenmenin ve değişimin olumlu olduğu öğretilmelidir. “Yeniliğin, çeşitliliğin, değişimin, inavosyonun, entegrasyonun, farklılıkların zenginlik ve besleyici olduğu ve olumlu bir inanç olduğu öğretilmelidir. Düşünce molalarında sözel ya da görsel tekniklerle, bilinçaltının monoton yapısını ve direncini kırabilir ve yeniliklere izin vermesini sağlayabilirsin.

2 Şükran 1 Sevgi…

Yazan: Deniz EGECE