Beslenme Hakkında

Geceleri kalkıp yemek yiyorum, yemek yeme isteğimi durduramıyorum ne yapmalıyım?

Gece yemek yeme durumu tamamen duygusal açlığın bastırılmasıdır ve öğrenilmiş bir durumdur. Bu durum bilinç egzersizleri ile çözümlenebilmektedir. Beslenme hakkındaki öğün algısı ve gece yemek yeme alışkanlığı ile yüzleşme gerçekleştiğinde bu durum ortadan kalkar.

Gıdalardan ya da diğer bağımlılıklarımdan nasıl kurtulurum?

Bağımlılıklar gıda ya da maddenin gücünden kaynaklanmaz. Kişinin gıda ya da madde hakkında bilinçaltındaki olumlu inancından ve ilginin miktarından kaynaklanır. Bağımlılık taraftar olma durumudur, bir şey hakkında taraftar olduğunuzda bağımlı olmanın kapısını aralarsınız. Bağımlılıkların panzehiri farkındalık kazanmaktır. Ardından bağımlı olunan madde, kişi ya da olay ile yüzleştiğinizde bağımlılık etkisinden kurtulursunuz. Bağımlı olduğunuz gıdaları yasaklayarak, sınırlayarak ya da kısıtlayarak bağımlılığınızı daha da artırırsınız. Metodumuzun temelinde bağımlı olunan durumların eğitimleri mevcuttur. Herkes her türlü bağımlılıklardan kurtulabilir.

Ruhsal ya da duygusal açlığımı yemek yiyerek kapatıyorum. Bunun önüne nasıl geçebilirim?

Duygu durumları, düşünce biçimlerinin sonucunda ortaya çıkar. Duygu kontrolü ya da duyguların değişmesi öğrenilmelidir. Beslenmeyle olan bu ilişkilendirme durumlarıyla yüzleşerek etkisiz hale getirilmeli, geçmişte yaşanmış yıkıcı deneyimler ve kişiler affedilmelidir. Metodumuz duygu kontrolü ve duyguların realite edilmesi konusunda eğitim vermektedir.

Ömrümün sonuna kadar yumruğum kadar mı yiyeceğim?

Hayır, bu sadece beslenme miktarının bedenin doğasına uygun olan bir öğün miktarıdır. Amaç, bilinçaltına öğün bilgisinin doğasına uygun doğru bilgiyi net bir dille öğretmektir. Yani kişinin doğal beden ve midesinin yapısının bu olduğunu bir öğünde yumruk miktarında beslenilmesinin bedenin varlığı ve doyması için yeterli miktar olduğu öğretilmelidir. Bu da bilinçaltında öğün bilgisinin netleşmesini sağlar. Kilo verme sürecinde de bu bilgiye uyulursa kişi istediği çeşidi yasak koymadan yiyebilme olasılığını sağlamış olur. Bu da kilo ve beslenme takıntısının ve bağımlılığının bitmesine neden olmaktadır. Beslenme bilgisi olarak bu öğretildiğinde, bilinçaltı, fazla yeme miktarı oluştuğunda istem dışı rahatsızlık vermesine neden olur. Bu bir diyet değildir, sınırlama değildir, bu midenin doğal büyüklüğü olan hacminin bilinçaltı tarafından öğrenilmesidir.

Her şeyi yiyerek, içerek nasıl kilo vereceğim bir türlü anlayamadım?

Kiloyu verdiren harekettir, aldıran ise hareketsizliktir. Her şeyi yemenizin serbest olması, yeme bağımlılığınızın azalmasına neden olur. Gıdaları ayırmak; zararlı ve faydalı, kalorili ve kalorisiz, kilo aldıran ya da verdiren gibi ayrımlar yapmak, gıdaların daha fazla miktarda tüketilmesine neden olur. Oysaki gıdaları kafada büyütmek yerine kişi kendi gücünü büyütmelidir. Üstelik hiçbir gıda çeşidinin kilo aldırdığı ve verdirdiği hakkında kanıtlanmış bir bilimsel gerçek yoktur. Fakat kiloya neden olan durum kişinin daha az miktarda enerji tüketimi yapmasıdır ve bu durum uzun süre devam ederse kilo alımı olur.

Benim sorunum işim gereği gece nöbetleri yüzünden gündüz uyumam gece çok gıda tüketmem, ne yapmam lazım?

Gıdanın ne zaman tükettiğinin bir anlamı yoktur, beden 24 saat yaşar ve hiç durmaz. Gece yemek yiyor olmanız kilo almanıza neden ve etken değildir. Burada kilo aldıran yemek ve hareket miktarının dengesiz olmasıdır. Gece iş yerinde ya da gündüz hareket miktarı mutlaka arttırılmalıdır.

Çok yoğunum yemek yapamıyorum, hep hazır yiyecekler tüketiyorum, kilo verememem bundan mı kaynaklanıyor ya da böyle besleniyorsam nasıl çözeceğim?

Yiyeceklerin türü değil, miktarı kilo alımı için tehlikedir. Hareket miktarı yüksek ise tehlike yoktur. Öreğin; 1000 kalori hazır gıda tüketirken günde 800 kalori enerji harcadığında kilo alımı olur. Fakat 5000 kalori hazır gıda tüketir ve 6000 kalori de enerji tüketirsen kilo verirsin.

Hazır gıda, fastfood ya da ev yemekleri gibi farklı yiyeceklerin türü değil miktarı kilo almanıza etki eder ama hareket miktarı daha fazlaysa etki kaybolur.

Bizim yöresel yemeklerimiz meşhur ailece yemeyi seviyoruz, çevremin bu konuda çok etkisi oluyor yine de kilo verebilir miyim?

Sizin yörede bir tane bile zayıf insan yok mu? Elbette vardır. Demek ki yörenize ait yemeklerden kaynaklanmıyor. Yörenizdeki zayıf insanlar da yöre yemekleri ile besleniyorlar. Aradaki en büyük fark, kilo almayanların alanlara göre daha hareketli bir yaşam sürüyor olmasıdır.

Neden gereksiz besleniyorum?

  • Bedendeki stok olan fazla yağların yüklerini taşıyabilmek için.
  • Yağların hayatta kalabilmelerini sağlamak adına onlar için de ekstradan beslenmek.
  • Kilolardan kurtulmak için çaba sarf edilen düşünce ve duyguları beslemek.
  • Gıdalarla ilişkilendirilmiş duyguları tekrar tekrar yaşayabilmek için beslenmek.
  • Gıdaların taraftarı olup onları savunan çevreye ispat için beslenmek.
  • Geçmişte yaşanmış yıkıcı olayları ve kişileri anıları yaşatmak için beslenmek.
  • Beyindeki birikmiş çöplerin devamlılığını sağlamak için beslenmek.
  • Soru işareti olarak açık kalmış düşüncelere cevaplar arayabilmek için beslenmek.
  • Yıkıcı düşünce ve duyguların bedeni halsiz bırakmasından dolayı beslenmek.

Gereksiz beslenme alışkanlıkları nelerdir?

 Beden aç olmadığı halde, her gün düzenli olarak üç öğün beslenmek.

  • Beden yeterli aç olmadığı halde, her öğünde beş çeşit yemek yeme alışkanlığı.
  • Üç öğünün dışında metabolizmayı hızlandırma fikriyle ara öğünler eklemek.
  • Kan şekeri düşmesi ve el ayak titremesi sonucu beslenmek.
  • Neşe, sevinç ve mutluluk duyguları ortaya çıkınca beslenmek.
  • Yıkıcı duygular ve stres ortaya çıktığında, bastırmak için beslenmek.
  • Duygusal açlığı, duygularla beslemek yerine gıdalarla besleyerek bastırmak.
  • Ekonomik zenginliğin getirdiği, gösterişten dolayı beslenmek.
  • Yalnızlık ve can sıkıntısında boşluğu doldurmak için beslenmek.
  • Aç olunmadığı halde, beden güçsüz ve halsiz olduğunda beslenmek.
  • Meyve, çerez, tatlı, salata gibi yiyecekleri yemekten saymayarak beslenmek.
  • Beden yorgun olmadığı halde, bilinç yorgunluğunu gidermek için beslenmek.
  • Aç olunmadığı halde, sosyal ortamlarda sosyalleşmek adına beslenmek.
  • Misafirlikte edilen ikramı geri çevirmeyerek beslenmek.
  • Başkasının hatırı kırılmasın diye ve uyumlanmak için beslenmek.
  • Televizyonun karşısında eğlence olarak beslenmek.
  • Sigara içebilmek için, “sigara altı” olsun diye beslenmek.
  • Aile, eş, çocuklarla birlikte zaman geçirmek için beslenmek.
  • İş toplantıları ya da kadınların toplandığı özel günlerde beslenmek.
  • Eğlence ortamlarında, bedenin ihtiyacı olmadığı halde beslenmek.
  • Uzmanların sağlıklı telkinlerine dayalı, ihtiyaç olmadan beslenmek.
  • Bulunulan toplum ve ortamda, başkaları uyguluyor diye beslenmek.
  • Alkol tüketimin yanında meze olarak ekstradan beslenmek.
  • Bayram, düğün, parti, sevgililer günü, doğum günü, yılbaşı gibi özel günler adı altında beslenmek.

İştahımın önüne nasıl geçebilirim?

İştah yemek yeme isteği olarak kabul edilir. Bilgilerin ve duyguların ürettiği iştah ve iştahsızlık olmak üzere iki tür iştah vardır. Her ikisi de bilinç bazındadır, bedenin iştahı olmaz o sadece acıkır ya da doyar. Acıkma ve doymadan dolayı gönderdiği sinyalleri bilinç bazında iştah ya da iştahsızlık olarak da tanımlayabiliriz. Her türlü etken, kişinin iştahının ortaya çıkmasına ve artmasına neden olabilir. Bu tamamen kişinin bilgileri ile alakalıdır

Kullandığım ilaçlar iştahımı arttırıyor ne yapabilirim?

İştahı artıran ilacalar ve gıdalar yoktur ve olmayacaktır da. Çünkü iştah bilgilerin tetiklenerek neden olduğu bir durumdur. Çünkü ilaçların ve gıdaların kimyası standarttır ve kişiye özel bir durum değildir. Bir başkasının iştahını açıyor olması aynı ilacın ve gıdanın senin iştahını da açması demek değildir. O yüzden de gıdaların kimyası değil kişilerin bilgileri iştaha neden olur.

Öğün nedir?

Beden yapısına göre bir öğün demek, mide hacminin dolması demektir. Doğal olan midenin hacmiyse, herkesin midesinin doğal hali olan kalbi ve yumruğu hacmindedir. Bedenin öğün standarttı nettir bu konuda iyileştirme, yumuşatma, yakıştırma gibi fikirler üretilmesine gerek yoktur.  Bir bebeğin, çocuğun ya da yetişkin kişinin yumruğunun hacmi kendi midesinin hacmini ifade eder. Bir kişi midesinin doğal hacmi miktarında gıda aldığında bir öğün almış olur.

Günde kaç öğün tüketmeliyim?

Bedenin ağırlığı, kas yapısı, fazla yağ miktarı, meslek, hobiler, sosyal faaliyetler, cinsiyet, hamilelik, hastalık, mevsimler, metabolizmanın gücü ve hızı, bebek, yaşı, çocuk, genç, yetişkin, kişiye özel duyguları ve inançları gibi nedenler kaç öğün ve her öğünde yenilmesi gereken miktarı değiştirir. Bunun için sabit bir bilgi vermek anlamsız olur. O yüzden günde kaç öğün, her öğünde ne kadar miktar yenilmelidir fikri her zaman gerçekçi olamayan ve göreceli bilgilerdir. Cevap; bedenin ihtiyacı kadar, beden gerçekten acıktığında beslenmelisiniz.

Su tüketim miktarının beslenmede önemi nedir?

Su yeterli miktarda içildiğinde faydalı olurken, fazla miktarda tüketildiğinde su zehirlenmesine ya da boğularak ölmeye bile neden olur. Suyun hem ilaca, şifaya hem de zehir ve silaha dönüşmesine neden olan, suyun miktarıdır. Beden sağlığı için sekiz bardak su içilmelidir, inancı tam bir bilgi kirliliğidir ve hiçbir bilimsel gerçeğe dayanmaz. Neden günde sekiz bardak su içilmelidir? Neye göre hangi hesaba göre? Kişi buzullarda ve çölde yaşıyorsa ev hanımıysa ya da inşaatta çalışıyorsa, kış ya da yazsa farklılığa neden olan etkenler ne olacak? İnsan bedeninin sabit olmayan ve günlük eylemlerini ve çevre koşularında farklılık gösteren, anbean değişen bir yapıda olması sekiz bardak su içilmesi gerektiği fikri anlamsızdır.

Kalori hesabıyla beslenmek doğru mudur?

Enerji alımı ve tüketimi hakkında, belirlenmiş olan kalori değerleri ve hesapları, hiç biri bilimsel gerçeği olmayan, göreceli ve varsayıma dayanan bilgilerdir. Kalori bilgisi fizik biliminde rasyonel ve bilimseldir. Fakat beslenme ve hareket hakkındaki istatistik bilgiler kesinlikle bilimsel olmayan, kişiden kişiye göreceli ve değişken ortalama rakamlardır.