Düşünce Molası Hakkında

Düşünce Molası nedir?

 Düşünce Molası bir tür bilinçaltımızda bulunan düşünce ve inançlara zaman ayırarak onları düzenleme, tasarlama, etkisizleştirme, güçlendirme ve değiştirme uygulamasıdır. Düşünce Molası bir tür mental yani beyin egzersizidir, kişinin kendi kendini ikna etme durumudur. Bir tür oto hipnozdur. Nasıl fiziksel egzersizler yaptığımızda kaslarımız gelişiyorsa, beyin egzersizleri yaptığımızda da bilgilerimiz değişiyor ve gelişiyor.

Düşünce Molası neye yarar?

Düşünce Molası sadece kilo vermek için yapılmaz, Düşünce Molası tüm yaşam boyunca, bilinç ve beden sağlığı ya da yaşam şartlarının niteliğinin iyileştirilmesi için yapılmalıdır. “Zamanım yok” diyebilirsin! Tam da zaman kazanmak, planlamak, organize etmek yani zamanın sana istediğin yönde hizmet etmesi için yapılmalıdır. Düşünce Molaları çektiğin tüm acıların ve ağrıların bitmesine sebep olur. Seni maddelere kişilere, olaylara ve kendi inançlarına olan bağımlılıklarından özgürleştirir. İletişimde olduğun ve ilişki yaşadığın tüm cisim ve nesnelerle kurmuş olduğun duygusal bağlarının dengelenmesine ve düzenlenmesine neden olur. Kişiliğini, karakterini yeni davranış ve alışkanlıklarını geliştirmene ve güçlendirmene alan sağlayacak ve etki edecektir.

Kendimi bildim bileli kiloluyum, Düşünce Molası bende de işe yarar mı?

En önemli uygulamalarımdan bir tanesi; çocukluktan itibaren kilolu olup hiç kilolu olmayan bir bedene sahip olmamış danışanlarımın kilo vererek istediği bedene dönmüş olmalarıdır. Kişi eğer kendisini hiç istediği beden ölçsünde tanımıyor ve bilmiyorsa bu kişilerin kilo verme ihtimalleri çok düşüktür. Bu kişiler bilinçlerinde istediği ölçülerdeki beden görüntüsünü canlandırarak görebildiklerinde ve canlı tuttuklarında kilo vermeleri mümkün olmaya başlamaktadır.

Düşünce Molalarında yapılan imajinasyon teknikleri, beynin doğasına ve çalışma prensiplerine en uyumlu tekniktir. Birçok alanda kesin sonuçlara neden olan bu teknik, kişinin hedefe ulaşmasında, daha hızlı, daha güçlü, daha verimli, daha net ve belirgin sağlar.

 Düşünce Molası ne sıklıkta yapılmalı?

Uyandıktan sonraki ilk bir saat içinde ve yatmadan önceki son bir saat içinde yapılmasında nitelik açısından fayda vardır. Bu demek değildir ki başka bir saat diliminde yapılamaz, hayır uyanık olduğun her saat diliminde yapılır. Fakat uyandığımızda dış dünya ile iletişimiz henüz aktif hale gelmemiş ya da yatmadan bir saat önce dış dünya ile iletişimimiz azalmış olduğu için Düşünce Molası yapma verimliliği ortaya otomatik çıkar. Bu saatler en verimli zaman dilimleridir, fakat gün içinde de dış dünyayla bağlantının kesilmesi, sesiz bir ortam ve gevşeme gerçekleştiğinde aynı nitelikler elde edilmiş olunur.

Düşünce Molasını ne kadar süre ve ne sıklıkta yapmam gerekir?

Düşünce Molaları ortalama 20 ile 30 dakika arası yapılmalıdır, maksimum zaman süresi 45 dakika ile sınırlanabilir. Her gün ya da gün aşırı yapılması faydalıdır, nitelik gücünü artırır. Haftanın bir, iki gününde yapmayarak bilinci dinlendirmekte fayda vardır. Haftalık beş, altı gün Düşünce Molası yapılması doğru olur en kötü ihtimalle üç, beş gün mutlaka yapılmalıdır.

Hareket etmek için vücudun daha fazla güce, daha fazla beslenmeye ihtiyacı yok mudur?

Bedene alınan enerjiler üzerinde çok kafa yorulması kişinin beslenme takıntısına ve sürekli de enerji alımına neden olmaktadır. Bu yüzden gıda üzerinde çok fazla bilgiye ihtiyaç yoktur. İnsan bedeni her türlü gıdanın içinde bulunan enerjileri alarak varlığını ve hareketliliğinin devamlılığını sağlamaya programlanmıştır. Kişinin gıdalar üzerine takıntı haline gelmiş düşüncelerinin değiştirilmesi Düşünce Molaları ile mümkündür. Kişinin düşünceleri değişince otomatik olarak alma verme dengesi kurulacağı için kişi kilo kaybetmeye başlayacaktır.

Düşüncenin kilo ile ne alakası var?

Düşünce Molası; kişinin kendi bilgileri ile muhatap olmasına, etki ve etkenleri fark etmesine, etkisizleştirmesine, temizlemesine, güçlendirmesine, kontrol edebilmesine, yönlendirmesine, terbiye ve tertip etmesine, geliştirmesine ve değiştirmesine neden olur. Kişiye kilo aldıran besinler değil besinler hakkındaki düşünceleridir bu düşünceler değişince kilo alımının önüne geçilerek kilo kaybına başlanmış olur.

Kilo almamın nedeni düşüncelerim değil, çevrem ve yaşantım bunu nasıl çözebilirim?

İnsan tüm yaşamında dış dünyasını yani çevresini düzenlemeye ve değiştirmeye çalışır fakat çevresine neden olan iç dünyasını düzenlemez ve değiştirmeye çalışmaz. Oysaki denklik yasasına göre dış dünya iç dünyanın uzantısıdır, bilinçteki bilgiler dış dünyaya ayna olmaktadır. Kişi düşüncelerini kendi iç dünyasını değiştirirse çevresine yaşantısına da etki etmeye başlar.

Düşünce Molası ile sadece kilo mu verilir?

Düşünce Molası, sadece zayıflamanın anahtarı değildir, hastalıkların, başarının, problemlerin, bağımlılıkların, iletişimin, ilişkilerin ve tüm yaşamdaki yolculuğun ve var oluşun, ilerlemenin değişmenin ve gelişmenin anahtarıdır.

Düşünce Molasında aynı anda birkaç problemimi çözebilir miyim?

Kilo verme hakkındaki beslenme, hareket, beden, stok bilinci… gibi birbirini tamamlayan ama tek sonuca götüren içerikleri ardı ardına yapabilirsin. Ancak cinsellik, para, sağlık, ilişkiler, iş hayatı gibi farklı konuları farklı bir zaman diliminde yapmanda fayda vardır. Odağını bölmen gücünü bölmen olur. Kilo sorunumun yanında para sorunlarımı da çözeyim dersen farklı konular olduğu için maalesef sonuçların gecikmesine, odağını bölerek hiç bir sonuca ulaşamamana neden olur.

Birden fazla Düşünce Molası peş peşe mi yapılmalıdır?

Bir gün içinde ardı ardına yapılan Düşünce Molalarında mutlaka en az 15 dakika ara verilmelidir. Bir hafta boyunca en az bir ya da iki gün ara verilmelidir, bir ayın sonunda da, en fazla üç, beş gün mola verilmesi uygun olur.

Düşünce Molasını nerelerde yapabilirim?

  • Orman, deniz, göl, nehir kenarında.
  • Evin her hangi bir odasında.
  • Bahçede, balkonda ve terasta.
  • İş yerinin bir odasında ve ofiste.
  • Camide, kilisede, sinagogda ya da tapınaklarda.
  • Metroda, otobüste, uçakta, trende ve vapurda yolculuk sürecinde.
  • Gözler kapatılarak, sadece bilinçaltı ile iletişimde olunabilecek her alanda yapılır.

Düşünce Molası nerelerde yapılmaz?

  • Sırt üstü yatarak yapılmaz, kişinin bir süre sonra uykuya dalmasına neden olur.
  • Ayakta, yürüyüş esnasında ve alışverişte yapılmaz.
  • İş yaparken, çalışırken ve araç kullanırken yapılmaz.

Düşünce Molasına başlarken ve yaparken nelere dikkat edilmelidir?

  • Dikkat dağıtabilecek şeylerden yeteri kadar uzak bir ortam ve alanının seçilmesi.
  • Dengeli, dik ve rahat bir oturma pozisyonu.
  • Beden ve bilinç bazında bir dakika rahatlık, sessizlik ve dinginlik sağlanmalıdır.
  • Sakin, dingin ve sesiz olarak bir dakika nefes alınıp ve verilmelidir.
  • Tekniklere geçilmeden önce “gevşeme telkini” uygulanmalıdır.
  • Uygulamak istenilen tekniğin içerikleri 20-30 dakika arası uygulanmalıdır.

Düşünce Molasını kimler yapabilir?

Genel olarak Düşünce Molalarını, on iki yaşın üzeri her insan ölesiye kadar yaşam kalitesi ve beden sağlığı için ya da ihtiyaç ortaya çıktığında mutlaka yapmalıdır.

12 yaş altındaki çocukların yapması sakıncalı mıdır?

Hayır, hiçbir sakıncası yoktur, tam tersine çok da faydalıdır. Fakat kendi başlarına bunu yapabilecek algıda değildirler, bir yetişkinle birlikte yapılması uygun ve doğru olur.

Düşünce Molasını sürekli yapabilir miyim?

Düşünce Molasının süre ve tekrarını çok fazla miktarda attırırsan zararlıdır. Artırılmış miktar nedir dersen? Budistlerin tapınaklarda tüm gün ve tüm ömür boyu meditasyon yapmaları ya da İslam’daki tefekkür uzun yıllar yapılıp tüm dünya ile bağlantıların kesilme miktarıdır.

Düşünce Molasını sürekli yapmamın zararı var mıdır?

Düşünce Molası abartılırsa çevre ile olan bağlantılar kesilir, sosyalleşme biter, ekonomik sıkıntı yaşar, aile ve arkadaşlardan kopar, dünyanın zenginliklerinden uzaklaşır, topluma entegre olunamaz.

Düşünce Molası yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim?

Düzenli olarak her gün 2, 3 saatlik bir Düşünce Molası yapılsa zarar vermez. Bir anda 3, 4, 5 saat ve daha fazla yapılırsa hiç bir şekilde beden sağlığına ve yaşamın niteliğine artı bir değer ve fayda sağlamaz. Optimal zaman süresi; haftalık 4, 5 gün ve günlük de 20-30 dakikalık bir ya da iki tekrar yapılmasıdır. Doğru şekilde uygulandığında tek zararı bu güne kadar neden yapmadım diye duyacağın pişmanlık duygusu olacaktır.

Düşünce Molası hangi şartlarda yapabilir?

Düşünce Molasını her türlü şartlarında yapabilirsin, hamilelikte, yaşlılıkta, sakatlıkta, ilaç tedavisi görürken, ameliyat öncesi ve sonrası, doğumda, sınav öncesi ve sonrasında, hapishanede, savaşta, streste, boşanma anında, sakat halinde… Hiçbir zararı olmaz, faydasını Düşünce Molası egzersizlerini uyguladığında anlıyor olacaksın, faydaları sonsuzdur.

“Hayatımda o kadar çok işim var ki Düşünce Molasına nasıl zaman bulacağımı bilmiyorum”

Önceliklerimizin sıralaması, sonuçlarımızın sıralamasına neden olur. Önceliklerimiz değiştiğinde yaşamdaki sonuçlarımız da değişmeye başlar. Önceliklerimiz gelecekteki oluşacak olan sonuçlarımıza neden olurlar. Önceliklerimi değiştiriyorum diyerek önceliklerimiz değişmez. İlgi alanlarımızı değiştirdiğimizde, önceliklerimize zaman ayırıp ilgilendiğimizde değişirler. Bilinçli olarak bunu da sadece Düşünce Molaları sağlar, düzenli düşünce molalarının uygulanmasıyla istem dışı bu durum ortaya çıkar.

Öncelik sırası neden önemlidir? Ha önce ha sonra ne fark eder?

Her kesin önem ve değer verdiği öncelikleri farklıdır. Kişinin önceliği demek, zaman ve enerjisini ilk ona ayırarak enerjisini o yöne akıtacak demektir. Bu önceliklerimiz gerekli de, gereksiz de olabilir, başkalarına, bedenimize ya da yaşamımızın faklı alanlarına akıtıyor olabiliriz. Kişinin önceliğinin kendisi ve bedeni olması demek kişinin isteklerine ulaşması demektir istediği bir beden şekli için ise önceliğin beden olması gerekir bunun içinde kişinin yanlış bildiği inançları ve alışkanlıklarının Düşünce Molası ile değiştirilmesiyle mümkündür.

Diyet ve spor da bir değişim süreci değil midir? Düşünce Molasıyla arasındaki fark nedir?

Diyet ve spor geçici süreçlerdir, Düşünce Molası ise kalıcılık sağlayan bir süreçtir. Fazla kiloları vermek için diyet ve spor gibi herhangi bir eylemin yapılmasına gerek yoktur, öncelikle mutlak bilincin hazırlanması gerekir. Sonra her şey kendiliğinden olmaya başlar. Bilinci hazırlamak için bilince zaman ayırmak gerekir, o da ancak düşüncelere mola vermekle mümkün olur, bu durumu da Düşünce Molaları ve süreçte uygulanan teknikler sağlar.

Kilo vermeme engel olan düşünceler nelerdir?

Kişi yaşamı boyunca bir sürü gel git yaşar. Gel git süreçlerinde, bilinçaltındaki yıkıcı sesler devreye girerek kişiye korku, endişe ve şüpheye neden olacak bilgileri aktifleştirir.

Kilo vermeye engel olan yıkıcı sesler nelerdir?

Örneğin; “daha önce denedim başaramadım, ekmeksiz doymuyorum, tekrar diyete başlamalıyım, daha önce diyetle kilo vermiştim,  bu metotlar para tuzağı,  zayıflarsam karşı cinslerin tacizleri artacak, kilo kaybettiğimde halsiz kalacağım, eşim kıskanç yine problem çıkartacak, eşim beni böylede de kabul ediyor, çevrem bu yaştan sonra buna ne oldu der, alan almış satan satmış, zayıflayıp elime ne geçecek, asla bir daha eskisi gibi yiyemeyeceğim, bu konuda iradesizim, odak problemim var, tiroit var, dizler sakat, metabolizma çalışmıyor, çok fazla kilo var, zayıfladığımda yüzüm çöküyor ve derim sarkar…”

Kilo vermeme engel olan yıkıcı duygular nelerdir?

Yıkıcı duyguları yemekle bastırmak, mutsuzluğu tatlılarla bastırmak, can sıkıntısında gereksiz atıştırmalar, problemleri alkolle bastırmak, ikramları geri çevirmemek, misafirlikte ikramlara uyumlanma, aile içinde etkilenmeler, tatilde eski alışkanlıklar, iş sonrası bilinç yorgunluğu, yatarak dinlenme, televizyon karşısında tıkınma, egzersiz sonrası beslenmek, bir öğünde üç beş çeşit, düzenli üç öğün, pazarları ödüllendirme, hayatın anlamı “ye, iç, yat”, sabah kahvaltısı atlanmaz, çok ya da az kalori miktarına dikkat, gıdaları zararlı ve faydalı diye ayırt etmek, meyve yemekten sayılmaz, ekmeksiz doyulmaz, salata ve meyve yemek değildir, kadın ağırbaşlı olur, etsiz yemek olmaz, üzüldüm ye, sevindim ye, çok yoruldun yat, öğün atladığım için halsizim, pazartesi başlarım, evde otur sonra yaparsın, bu güne kadar yaptın da ne oldu…